KOMETERNES JUL OG UNIVERSET UDENOM

KOMETERNES JUL OG UNIVERSET UDENOM

Kometernes jul

'Kometernes jul' er produceret af Nordisk Film Series for TV 2 og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet med støtte fra VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond

En kosmisk rejse

En serie af Jenny Lund Madsen

Det er lige præcis, hvad fire børn, Mie, Johannes, Noor og Elias, får brug for, da de deltager i en Astro Camp, som er et to-ugers naturvidenskabeligt kursus med fokus på astrofysik. Ved et uheld teleporteres Mie og Johannes til den fjerne Planet 9, og fra hvert deres sted i universet må de fire børn nu arbejde mod tiden, naturlovene og en udspekuleret tech-guru for at blive genforenet før, det er for sent. Noor og Elias får hjælp fra deres lettere distræte fysiklærer Panda-Søren og den dedikerede forsker, Anna. Samtidig skal de skjule, hvad der er sket for både deres forældre og Astro Campens leder Bolette-Henriette.
Det bliver en eventyrlig og kosmisk rejse, der bringer os fra Jorden til Planet 9, ind i laboratorier og ud i børnenes hjem. Det er en medrivende fortælling om videbegærlighed sat i vores forunderlige univers.

Stort cast

Hovedforfatter Jenny Lund Madsen
Instruktør Ask Hasselbach
Producer Trin Hjortkjær Thomsen

I rollerne som Bolette-Henriette, Panda-Søren og Anna ses Søs Egelind, Martin Greis-Rosenthal og Molly Egelind, mens Noor og Elias spilles af Shireen Noor Rasool og Bertil Smith. Mie og Johannes møder vi i to forskellige aldre, hvor Lille Mie og Lille Johannes spilles af Anna Frederikke Heerulff Christiansen og Luca Richardt Ben Coker, og Store Mie og Store Johannes af Alice Finn Caspersen og Oscar Dietz. Castet tæller blandt andre også Kurt Ravn, Lotte Andersen, Laura Bro, Adam Ild Rohweder, Morten Hemmingsen, Özlem Saglanmak og Janus Nabil Bakrawi.

Vil du vide mere?

UDVALGT CREDITLISTE - KOMETERNES JUL
Elias   Bertil Karlshøj Smith
Noor  Shireen Rasool
Mie   Alice Finn Caspersen
Johannes   Oscar Dietz
Panda-Søren   Martin Greis-Rosenthal
Bolette-Henriette   Søs Egelind
Anna   Molly Egelind
Mette   Lotte Andersen
Viggo V   Kurt Ravn
Tom   Adam Ild Rohweder
Mathilde   Kerstin Jannerup Gjesing
Kirsten   Laura Bro
Tanja   Nicklas Søderberg Lundstrøm
Lille Tanja   Dan Jakobsen
Mie (12 år)   Anna Frederikke Heerulff Christiansen
Johannes (12 år)   Luca Reichardt Ben Coker
Desuden medvirker   Morten Hemmingsen, Janus Nabil Bakrawi,
                                  Özlem Saglanmak m.fl.
Hovedforfatter og creator   Jenny Lund Madsen
Episodeforfattere   Anton Breum, Iben Albinus Sabroe, Jacob Tingleff
                               og Frederik Villads
Instruktør   Ask Hasselbalch
Producer   Trin Hjortkjær Thomsen
Udviklingsproducer   Camilla Hammerich
Line Producer   Caroline Reichhardt
Post Producere   Tine Højgaard Nielsen
                            Mette Høst Hansen
Producerassistent   Ida Helene Rovsing
Production Designer   Gustav Pontoppidan
Fotograf   Jan Pallesen, DFF
Kostume designer   Emilie Bøge Dresler
Chefsminkør   Sofie de Mylius
Casting   Anders Nygaard
Stillfotograf   Christian Geisnæs
Visual Effects Supervisors   Jan Tvilling
                                            Jonas Drehn
Klippere   Niels Ostenfeld
                Line Gellert
                Steen Schapiro
                Michael Bauer
Lyddesign   Thomas Huus
                   Bo Asdal Andersen
                   Hans Christian Arnt Torp
                   Reda El-Kheloufi
Komponist   Jeppe Kaas
Titelsang 'God jul' med   Andreas Odbjerg
NFP Executive producer   Henrik Zein
TV 2 Executive producer   Christian E. Christiansen, Lea Løbger 
                                          og Jakob Langkjær
TV 2 Fiktionschef   Katrine Vogelsang
NBI Executive producer   Marie Breyen
NBI Professor og astrofysiker   Anja C. Andersen

Universet Udenom Kometernes jul
Bertil og Shireen fra Kometernes jul

Optakten til et Nationalt Videnskabsår22

Videnskabsår22 startede d. 1. december. Startskuddet på det nationale videnskabsår var den naturvidenskabelige fiktionsjulekalender for hele familien 'Kometernes jul' og Universet Udenom.

Målet er at inspirere børn og deres forældre til at opdage og tale om naturvidenskabelige emner over middagsbordet og at vise børn, at naturvidenskab allerede er en del af deres hverdag, uden at de ved det.

Julekalenderen understøttede - parret med Universet Udenom - den langsigtede nationale strategi, der er sat i gang med ”Teknologipagten” og ”Naturvidenskabens ABC”, hvor målet er at bidrage til børn, unge og deres familiers naturfaglige dannelse.

Visionen er at anskueliggøre meget komplekse ting så̊ forenklet, at det for altid kan ændre måden, hvorpå̊ både børn og voksne forstår, bruger og fremtidsdrømmer om deres egen verden. Vekselvirkningen mellem TV og aktiviseringerne, der begge peger på hinanden, udgør det samlede naturvidenskabelige dannelsesprojekt.

Rundt om julekalenderen vil der være en vifte af tilbud i Universet Udenom. Her kan børn og voksne sammen gå på opdagelse og fordybe sig i eksperimenter og historier på vores web, YouTube og SoMe platforme for Videnskabsår22. På disse platforme findes film og aktiviteter, der støtter op om og tager udgangspunkt i julekalenderindhold, der trækker direkte tråde til den relevante naturvidenskab som udfoldes i Universet Udenom. De eksterne aktiviteter vil sikre, at vi får en langt større gennemslagskraft og relevans, end en julekalender normalt opnår.

Universet Udenom er et naturvidenskabeligt formidlingsprojekt, som sammen med Julekalenderen ´Kometernes jul´ var startskuddet på Videnskabsår22.  

I Universet Udenom findes her på siden vores lågekalender med masser af indhold relateret til videnskabelige temaer fra 'Kometernes jul'. Du finder også YouTube kanalen Videnskabsår22 en masse videoer, der på forskellig vis også handler om naturvidenskaben i julekalenderen. Hver dag indtil juleaften udkom hele december masser af indhold, og nu da 2021 er omme, ligger der:

  • 24 videnskabskalenderfilm
  • 24 liveprogrammer (Universet Direkte)
  • 24 sportskalenderfilm
  • 10 videoer om de 10 naturvidenskabelige ABC-erkendelser
  • 8 film fra Videnskabernes Selskab
  • 24 Testotek Eksperimenter

Alt sammen er relateret til Kometernes Jul og naturvidenskaben i julekalenderen. På vores hjemmeside finder du bl.a.: 24 quizzer, en APP Videns Port, Fun Facts mm.  

´Kometernes jul´ er produceret af Nordisk Film Series for TV 2 og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
Projektet er støttet af VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond.

image description

Videnskabskalender

Hvad er videnskab, og hvorfor er den vigtig? I Videnskabskalenderen bygger vi bro mellem Kometernes Jul og Naturvidenskaben. Videnskab kan være svær at forstå. Vi har derfor inviteret børnene fra julekalenderen og rigtige forskere til at undre sig sammen. Scan billedet bag dagens låge i lågekalenderen og se dagens afsnit Videnskabskalenderen. Her findes der kun gode spørgsmål, og vi bliver klogere på alt fra astrofysik til kærlighed. Videnskabskalenderen er en vigtig del af Universet Udenom Kometernes jul, hvor vi udforsker naturvidenskaben fra julekalenderen og verden omkring os.

Universet Direkte

I Universet Direkte dykker vi ned i videnskaben bag Kometernes Jul. Findes Planet 9 i virkeligheden? Hvad er et økosystem? Er der liv i rummet? Det skal vi finde ud af! Tag med værterne Maria og Nicklas ind i videnskabens verden - et sted hvor virkeligheden ofte overgår fantasien!  
Hver dag sender vi fra et nyt sted i Danmark, hvor videnskab er lidenskab, og hvor der altid er plads til at blive en lille smule klogere på verdenen omkring os.

image description
image description

Sportskalender

Shireen, der spiller Noor i Kometernes jul, inspirerer til daglig motion, når hun hver dag besøger en kendt dansker i sportskalenderen. Fra d. 1. til d. 24. december kan man se en ny video med Shireen på vores youtubekanal, der også indeholder en masse andet sjovt og lærerigt indhold. Find playlisten med Sportskalenderen her.

Testotek eksperimentkalender

Testotek eksperimentkalender er en del af Universet Udenom Kometernes jul. Her kan du finde 24 Testotek-eksperimenter med videoer og vejledninger, der knytter an til det naturvidenskabelige indhold i hver af de 24 udsendelser. Eksperimenterne kan benyttes i den naturfaglige undervisning i grundskolen. 

Læs mere om testoteket her

image description
image description

Videnskabsquizzer

Alle siger, at videnskab og især naturvidenskab er svært at forstå. Men du ved garanteret meget mere, end du tror. Måske ved du også mere end dine venner og forældre? Med sjove quizzer fra Videnskab.dk kan du teste din viden og dyste med de andre, og du får både et godt grin og overraskende viden med på vejen.
Videnskabsquizzerne følger i hælene på Kometernes Jul og indgår i Universet Udenom, men du kan dyste med dem hele året – lige så tit som du ser Solen, Månen, stjernerne og planeterne og undrer dig over det uendelige univers.
Klik ind og quiz!

Nat På Museet - 10 naturvidenskabelige ABC-erkendelser

Filmene er primært målrettet 11-12-årige børn på 5.-6. klassetrin. Læs mere om filmene her

For dig som er lærer: Du kan bruge filmene som et redskab til din undervisning. Du kan vise filmene, når du arbejder med erkendelserne i natur/ teknologi og/eller i forbindelse med et museumsbesøg.

Du kan stoppe filmen undervejs og tale om de begreber og billeder, der er klippet ind. Alle videoer afsluttes med 3 centrale nøglebegreber fra videoen, som er væsentlige for at forstå erkendelsen. Du kan finde mere undervisningsmateriale på www.Astra.dk

Her er link til Nat på Museet filmene

image description
image description

Videnskaben i Kometernes jul

'Videnskaben i Kometernes jul' er nogle af de mest spændende emner fra Kometernes Jul – forklaret, så du let kan forstå dem. Hvorfor gør teenagere somme tider dumme ting? Kan man teleportere et menneske? Hvorfor bliver vi forelskede? Hvordan ser din smartphone ud om 20 år? Og hvorfor smager kød bedre end grøntsager? De og mange flere spørgsmål svarer vi på, når nogle af Danmarks dygtigste forskere forklarer videnskaben fra julekalenderen Kometernes Jul.

'Videnskaben i Kometernes jul', som er en del af Universet Udenom, er produceret af Boomshanka Productions for Videnskabernes Selskab. Instruktør: Henrik Bjerring, Foto og klip: Jonas Laursen”.

Se 'Videnskaben i Kometernes jul' her.

Videns Port - gå på opdagelse i Universet Udenom med vores App!

Når man hver dag åbner sin lågekalender eller besøger vores hjemmeside, kan man med vores App, Videns Port, scanne det billede, der gemmer sig bagdagens låge. Det er en teknologi der kaldes for billedgenkendelse og erstatter de QR koder vi kender. Med billedgenkendelsen kan kameraet i din app registrere billederne og udløse en digital ”levende” oplevelse ovenpå dagens låge.

Videns Port er udviklet af Khora.

image description

Download appen som du finder i App Store eller på Google Play og download indstikarket:

Universet Udenom

Dokumentarist                                        Assa Rytter

Klip                                                           Patrick Lund Larsen                                

Redaktør                                                  Jonas Kjær Agersø

Junior producer/SoMe                            Kira Lund

SoMe redaktør                                         Lasse Rasmus Nielsen

Koordinator                                             Lisbeth Andreassen

Studentermedhjælper                             Lea Bjerrum-Bohr

Studentermedhjælper                             Andrea Vang

Astrofysiker, prof. videnskabsekspert    Anja C. Andersen

Projekt direktør/Exc. producer               Marie Breyen