Planet 9

Hvor mange planeter der er i Solsystemet, er vi lige nu ikke helt sikre på. For når vi ser på, hvordan nogle af de yderste småplaneter i solsystemet bevæger sig i deres baner rundt om Solen, så ligger de baner meget til den ene side – de lyserøde/lilla baner på figuren. At banerne ligger så meget til den ene side, giver bedst mening, hvis der ligger en noget større planet og bevæger sig i en bane, der mest strækker sig mod den anden side – den orange bane på figuren. Så derfor søger vi efter Planet 9, for hvis den findes, kan vi bedre forstå, den måde alle de yderste småplaneter bevæger sig på rundt om Solen.

Ud fra beregninger af de forskellige baner har vi en god ide om, hvilken bane rundt om Solen Planet 9 skal have (den orange), men vores beregninger siger ikke noget om, hvor i banen Planet 9 evt. befinder sig. Derfor er der nu en systematisk søgen efter Planet 9 i gang med et teleskop, der befinder sig på en vulkan bjergtop på Hawaii. Teleskopet kaldet Subaru teleskopet har et spejl, som er 8,2 meter i diameter. Det er et stort spejl, og således er Subaru et af de bedste teleskoper, der findes. Når Subaru i løbet af nogle år har gennemsøgt hele den del af himlen, hvor vi mener, at Planet 9s bane må ligge, så ved vi, om Planet 9 findes. For enten finder vi den, eller også finder vi den ikke, og hvis vi ikke finder den, så er den der nok ikke.

Lige nu er der skrevet over 50 videnskabelige artikler om Planet 9, hvor forskellige forskere argumenterer for og imod, at den kan eksisterer så langt fra Solen. Vores bedste bud er, at hvis Planet 9 eksisterer, har den en masse på omkring 3–10 gange Jordens masse, og at den bruger omkring 10.000 år på at bevæge sig en gang rundt om Solen.

Figur

Kredit: Mike Brown, California Institute of Technology.

Banerne af de seks fjerneste kendte objekter i Solsystemet er vis med lilla. Som det ses er deres baner ikke symmetriske omkring Solen, men ligger mere til den ene side. Banerne kan forklares, hvis der findes et større objekt, Planet 9, der bevæger sig i den orange bane.